dinsdag 30 augustus 2011

KARANG KAPOTTA - BONERATE


Omdat het vandaag Dirk’s verjaardag is en Dirk gene vroege vogel is, doen we het rustig aan vanmorgen. We verwachten trouwens toch niet veel wind en overwegen om in plaats van in één keer tot Bonerate te zeilen, ergens in het zuiden van Butung eiland te stoppen voor de nacht.

De eerste mijlen gaan langzaam en op de motor, maar dan ineens hebben we stroom mee én wind. Vanwaar die wind ineens komt is ons een raadsel maar het is een mooi briesje en we wijzigen meteen onze koers en gaan toch rechtstreeks naar Bonerate. Moet lukken nu in iets meer dan een etmaal.
Vlak voor het donker passeren we een paar bamboe vlotjes midden op zee die op 3000m geankerd liggen! Waarvoor die dingen dienen is ons een raadsel, maar ze zijn natuurlijk niet verlicht en van zo gauw het donker is - en het is een pikdonkere nacht - zijn ze nog onmogelijk te spotten. Oeps, voelt een beetje aan als Russische roulette spelen met die vlotjes...’t is te hopen dat er geen op onze koers liggen....

In de loop van de nacht valt de stroom weg en tegen de morgen ook de wind. Met de bolle jan kunnen we ons echter toch nog een paar uur behelpen, maar uiteindelijk moeten we toch de motor starten. De middag is al een heel stuk gevorderd en onze zeekaarten zijn niet goed genoeg om in het donker op te navigeren tussen eilanden en riffen. Of beter gezegd, ze kloppen van geen kanten, dus het is echt zaaks om voor het donker een ankerplaats gevonden te hebben.

Bonerate bestaat uit 5 eilandjes en bij één ervan zien we in de verte een paar boten liggen, dus mikken we maar op dat eiland. Dat heeft inderdaad een lange jetty waar vrachtschepen aangemeerd liggen en een rif met een mooie lagune achter. Alleen...we vinden de ingang van het rif niet. Nochtans liggen er een paar grote schepen in de lagune en op de kant zijn ze boten aan het bouwen. Maar ons lijkt het toch maar veiliger om voor het rif het anker te laten vallen.

Geen opmerkingen: