woensdag 10 augustus 2011

AMBON VIII


Pattimura

Vandaag dus de citytrip in Ambon.
De bus staat al klaar om 10.00 en brengt ons meteen naar het Siwalima museum. Daar wacht een Nederlandssprekende gids ons op die een goede uitleg geeft bij de tentoonstelling in het museum. Dat maakt het echt wel interessant en geeft ons een heel goed idee over het leven vroeger in de Molukken eilanden.


Na het museum gaan we naar het centrum van de stad voor een Becap (fietstaxie) ritje langs de Maranatha Protestante kerk, het monument van Fransiscus Xavier - een erg populaire missionaris die hier leefde in de 15de eeuw - en de bibliotheek van George Everhard Rumphius. Deze laatste schijnt een erg belangrijke figuur te zijn geweest voor de christelijke gemeenschap in Ambon.



Becap


We worden verwacht een donatie te geven aan de kerk en de bibliotheek en dat we niet erg ge nteresseerd zijn in een kale kerk vinden ze erg vreemd. In Indonesië is iedereen zo een beetje verplicht om bij een of ander geloof aan te sluiten. Het maakt niet uit welk geloof als het maar een door de staat erkend geloof is. Moslim, katholiek, protestant, hindoe, boeddhisme of een traditioneel geloof en dat wordt op je identiteitskaart vermeld. Als je een Indonesiër zegt dat je niet gelovig bent, gelooft hij je niet en denkt dat je gewoon niet voor je geloof wilt uitkomen en neemt aan dat je christelijk bent, omdat je uit het westen komt. Dus je kan er maar beter niet over beginnen of op ingaan.

Tot slot krijgen we nog een lunch aangeboden.

Na de middag worden we uitgeklaard en daar hebben we toch wel enkele uren voor nodig. Maar we hebben geen haast, we zitten in het hotel met een frisse pint voor onze neus terwijl de betreffenden autoriteiten één voor één langskomen. Wanneer de Port Captain zijn stempels en handtekening heeft gezet wilt die dat we gelijk, of binnen de 24 uur vertrekken, maar dat kan niet want we hebben morgen nog de Culturele Dinner. We zien hem twijfelen om de documenten weer in te trekken...maar...dan moet hij morgen nog eens terug komen...dus...oké maar we moeten dan wel ten laatste overmorgen weg zijn.

Geen opmerkingen: