woensdag 17 augustus 2011

SAPARUA-WAKATOBI 17 tot 19 augustus

De pillen die ik gisteren voor Dirk’s griep/bronchittes had meegebracht doen wonderen. Een kwartier nadat hij de eerste pil had geslikt voelde hij de mist in zijn hoofd al opklaren en vandaag is hij zo goed als genezen. Straf spul, niet erg gezond denk ik...

Omdat er niet veel wind staat en we 3 nachten rekenen naar Wakatobi zijn we niet erg gehaast vanmorgen. We nemen eerst nog rustig de tijd om te ontbijten, de bijboot in te pakken en de Narid zeilklaar te maken. Tegen een uur of 10 zijn we dan zover en vertrekken naar Hoga, één van de Wakatobi eilanden in het zuidwesten van Sulawesi.


Er staat inderdaad niet veel wind, maar omdat hij uit de juiste richting komt voor de genakker trekken we die omhoog. Heel eventjes althans...want de mast kraakt en piept zo erg met de genakker op, dat we hem algauw weer laten zakken. We kijken na vanwaar dat gekraak en gepiep komt maar omdat we niets kunnen vinden hijsen we het zeil nog eens en weer kraakt, zucht en piept de mast dat we er ongerust van worden. Hmm, dan maar zonder genakker.
Vlak na de middag krijgen we een bui over waar wind in zit. Nu gelukkig trekt de regen gauw over maar blijft de wind en is het vanaf dan goed zeilen.

Dag twee is een mooie dag. Tussen de 15 20 knopen halve wind en een rustige zee. En vangen een tonijntje. ‘s Nachts krijgen we wel veel squalls over en trekt de wind aan.

Dag drie al komen we aan in Hoga. Heel goed op tijd, net wanneer de zon heel hoog staat en we goed de riffen kunnen zien om door het kanaaltje te gaan dat naar de ankerplaats leidt.Nu is het kanaaltje geen probleem, dat is breed genoeg en daar geraken we zonder brokken door, maar de ankerplaats vinden we niet ideaal. Die ligt tussen de riffen, 20 m diep en erg in de wind. Voor we het anker droppen gaan we dan ook eerst eens kijken aan de lijkant van het eiland, maar daar is het ten minste 60 m diep en komen tot de conclusie dat we geen keus hebben.

Uiteindelijk valt de ankerplaats wel mee en is de holding goed, maar we wagen ons vandaag toch maar niet meer van boord. Eerst even de kat uit de boom kijken.

Geen opmerkingen: