dinsdag 16 augustus 2011

SAPARUA IV

De ‘Sail Maluka welkomstceremonie in Saparua’ is teleurstellend.

Om 11u00 hadden we afgesproken aan Fort Duurstede in de stad, maar om 9.30 al staan Jack&John op de wal te roepen dat we snel naar de kant moeten. Oké, dat is wel net zo gemakkelijk dat ze ons komen afhalen - moeten we zelf geen vervoer regelen - maar waarom zo vroeg, dat snappen we niet goed, want we staan daar zeker nog een uur te draaien aan het Fort voor het programma begint. We staan er wel niet alleen te draaien, de ‘Koning’ (= burgemeester)van Kota Saparua en de Koningin van Ihamahu en nog wat VIP’s zijn er ook.

We vermoeden dat we eigenlijk niet meer zijn dan het promotiemateriaal van Hellen voor een of andere politieke zet. We worden geinterviewd, er worden veel foto’s genomen en uiteindelijk wordt er 1 oorlogsdans opgevoerd door de krijgers van Ihamahu. Die dans op zich is wel heel leuk en de dansers nog leuker, maar verder staan er alleen nog wat speeches op het programma en een picknick. En de speeches gaan allemaal over hetzelfde; ze willen van de Molukken eilanden een toeristische bestemming maken en hopen dat de Sail Maluka volgend jaar een groot succes wordt met veel deelnemers. Allemaal goed en wel, denken we in onszelf, maar dan hebben ze toch nog heel veel werk.

Na de picknick gaan al de Vip’s terug naar huis - meer dan de helft neemt de ferry terug naar Ambon- en krijgen wij nog een eilandtoer. Maar hier improviseren Jack & John erop los à la minute. Ze huren gauw een busje af voor een paar uur en nemen ons mee naar het zuiden van Saparua naar een pottenbakkerij in het dorp Ouw. Daar bakt een oud vrouwtje wat aardewerk schaaltje en potjes die eigenlijk niet veel voorstellen. Als we daar onze plicht gedaan hebben door iets te kopen gaan we helemaal naar de andere kant van het eiland naar Nolloth (waar we gisteren ook waren) naar een sago bakkerij. Sago is een soort meel dat uit de stam van de sago-palm komt en waarvan ze een soort koeken bakken voor bij het ontbijt of de thee. Maar de bakkerin is al lang klaar met bakken vandaag. Geen probleem, Jack weet nog een andere bakkerij. Maar ook daar zit het werk er voor vandaag al op. Bij deze laatste zijn ze anders wel van goede wil en geven toch nog een demonstratie van hoe de sago wordt verwerkt.

Daarna worden we weer naar de onze boten gebracht en zit de welkomstparty erop.
Vanaf morgen mogen we onze zeiltocht door de Molukken verder zetten met als bestemmingen Nusa Laut, Pulau  op Ceram en Namleo in Buru. Maar omdat de Sail Maluka niets meer heeft georganiseerd op deze plaatsen willen we meer naar het westen van Indonesië, naar Sulawesi en nog meer west, waar het nu geen regenseizoen is.


Geen opmerkingen: