dinsdag 23 augustus 2011

WANGI WANGI II

Vandaag beginnen de Wakatobi feesten met als eerste item een uitstap naar het dorp Liya. Daar krijgen we de Honari Mosega opgevoerd. Een oorlogsdans die de historische gevechten van de troepen van de sultan symboliseert.

Na deze Heroic Dance wordt de Posepaa uitgevochten. Een voetengevecht waarbij het dorp in twee gedeeld wordt en de mannen in groepjes van twee tot drie tegen elkaar stampen. Hoe de spelregels zijn is ons niet duidelijk maar er komt toch elke keer een winnaar uit de bus. Wat wel duidelijk is, is dat de gemoederen er van verhit geraken, want iets later zijn de mannen echt met elkaar aan het vechten en moet de politie ertussen komen.

Na al het vechten krijgen we een demonstratie van hoe verschillende traditionele gerechten worden klaargemaakt. We leren maniok stomen, parende of vissoep maken, gerookte vis en een zoet kokos nagerecht maken. We mogen alles proeven en kunnen dan al deze dingen aan een zeer voordelig prijs kopen. Erg goed gedaan en nog lekker ook.

In de namiddag gaan we naar de enige winkel in Wakatobi die fotocamera’s verkoopt en een stuk of vijf toestellen heeft liggen. Van de 5 digitale camera’s is er uiteindelijk 1 dat in aanmerking komt, dus het is niet moeilijk kiezen. Spijtig genoeg is het wel zo goed niet als mijn vorige camera, maar tot MaleisiĆ« zal ik het er toch mee moeten doen.

S’ Avonds krijgen we dan nog een welkomstdiner aangeboden in het Paden resort. Een poepsjiek hotelcomplex waar we een buffet voorgeschoteld krijgen en naderhand traditionele dansen krijgen te zien. Aan Dirk wordt gevraagd om een speech te houden en hoewel hij dat eigenlijk helemaal niet ziet zitten om voor zoveel volk iets te zeggen, doet hij dat heel goed.

Geen opmerkingen: