donderdag 28 april 2011

17 tot 19 April VAN SOUTHPORT NAAR BRISBANE

Van Southport gaan we via de binnenweg, via de Queensland Waterways naar Brisbane. Een heel netwerk van kanaaltjes dat langs piepkleine eilandjes uiteindelijk uitkomt in de Moreton Bay, waar je de Brisbane River op kan. Nu zijn die kanaaltjes op sommige plaatsen heel erg ondiep en er is zelf één stukje waar je alleen maar door kunt met hoogwater. Omdat dat nogal vroeg op de dag valt - hoogwater is om 7u00 am - beginnen we na de middag samen met Kind of Blue, met al eerst 2 mijl verder te gaan ankeren om wat eten in te slaan en dan nog eens 10 nm verder te varen tot aan Kangaroo Island, vlak voor dat ondiepste stukje.


De volgende morgen na een heel onrustig nachtje - ja amaai het was slecht weer en we lagen in zo’n smal kanaaltje met niet al te veel plaats om rond het anker te gieren - laten we eerst een zoveelste regenbui passeren en gaan dan vroeg weg. Heel op het gemakje varen we het ondiepe kanaal door maar met onze 1.60 m diepgang én springtij hebben we nog water zat onder de kiel. Zelfs Kind of Blue die 2.10 m diep steekt heeft nog 20 cm water over. Dus water genoeg onder de boot maar spijtig genoeg ook boven de boot. Het is echt rotweer en de buien blijven maar komen. Na 3 uurtjes varen houden we het dan ook voor gezien voor vandaag, droppen het anker bij Pininpinin Point en gaan s’ middags thee leuteren bij Dick en Anita.

De dag erop is het weer ietsjes beter, er zit wat minder regen in de lucht en varen we door tot Brisbane. Omdat we eigenlijk een beetje op het verkeerde moment, juist na het keren van de stroom, de Brisbane River opvaren moeten we de laatste 15 nm tegen de stroom opboksen. Het duurt dan ook nog eventjes voor we in de stad uitkomen, maar zo gezien vanaf de rivier ziet Brisbane er wel leuk uit.
Midden in het centrum vinden we een plaatsje waar we gratis tussen twee palen kunnen aanmeren. Is eigenlijk van een marina, maar omdat die nog steeds zonder sanitair en water zit na de overstromingen begin dit jaar, mag je er nu gratis liggen.


Geen opmerkingen: