donderdag 21 april 2011

14 April Naar Gold Coast Seaway

We moesten kiezen tussen wind met regen, of mooi zonnig weer en weinig wind en hebben voor het laatste gekozen. Maar het gaat veel beter dan we verwacht hadden, zelfs veel te snel in het begin!

Het is 100 nm naar Southport, onze volgende bestemming en omdat we gerekend hadden dat we daar meer dan 24 uur voor nodig hadden - met 10 kn wind - zijn we om 9u00 s morgens vertrokken. Maar als we niet oppassen komen we sebiet we weer midden in de nacht aan! Hoewel, tegen de middag zwakt de wind af en verdwijt zelf eventjes, maar komt gelukkig, zij het uit een andere richting, terug.

‘s Nachts worden we bijna overvaren door het zeiljacht Brindabella. Ze zagen ons niet op AIS!! AIS is een automatic identification system - dat wij ook hebben, maar alleen kunnen ontvangen en niet uitzenden.
Eerst varen ze het Zuid-Afrikaanse jacht ‘The Road’ bijna overhoop. Taffy - de schippper van The Road - had verschillende keren over de vhf geroepen dat ze van koers moesten veranderen. Omdat ze die uiteindelijk zonder brokken gepasseerd waren dacht ik dat ze ons toch ook wel gezien hadden. We zaten maar een mijl voor The Road. Maar als Brindabella recht op ons afkomt roep ik ze toch eens op om dat te checken.
‘Sailyacht Narid? Ik zie jullie niet op AIS, maar zal even navragen aan de helm of hij jullie ziet’ krijg ik als antwoord. ‘Just a minute please.’
Iets later ‘ Nee Narid, wat is jullie positie?’
‘Recht voor jullie, nog 100 meter en je zit bovenop ons!’
‘ Ooh, dan zal ik even zelf buiten gaan kijken’
Ja dat is misschien geen slecht idee. Wat doen die daar eigenlijk op Brindabella, alleen maar naar hun schermpjes en apparaatjes kijken en niet meer naar buiten of wat!!!
Als we al onze lichten nog bij aansteken passeren ze ons net op 50 m afstand.Wow... ze hebben ons gezien!

De rest van de nacht verloopt rustig. Enfin met een hoop gebrom op de achtergrond want bij gebrek aan wind moet de motor weer aan. Maar om 9u00, precies een etmaal nadat we vertrokken zijn, liggen we alweer voor anker in Southport.
 

Geen opmerkingen: