dinsdag 8 mei 2012

TIOMAN, JUARA BAY


Teluk Juara ligt aan de oostkant van Tioman. Een grote baai met een mooi strand, een paar backpackers vakantieverblijven, enkele restaurantjes en een winkeltje. Een echt mini dorpje,  heel netjes onderhouden. 




Wanneer de grootste hitte van de dag voorbij is gaan we het eens van wat dichterbij bekijken en het dorpje zijn we zo uit, maar als we een beetje verder lopen  zien we enkele apen, eekhorentjes, mooie vlinders en een paar grote varenen. Tioman is dan eigenlijk ook een natuurpark vooral bekend om zijn mooie koraalriffen, maar die liggen dan wel aan de westkant van het eiland en bij het kleine eilandje Tulai.

Wanneer we over het strand teruglopen komen we studenten ecologie vanuit Singapore tegen die allerlei testen aan het uitvoeren zijn. Hun begeleider, een professor die vorig jaar met pensioen is gegaan en nu in Penang woont, verteld ons dat hij al 20 jaar naar Tioman komt met zijn studenten voor een paar dagen praktijklessen. Op de vraag van Anita, of er in die 20 jaar ecologisch gezien veel veranderd is, krijgen we het verassende antwoord dat dat niet het geval is. Het enige dat hij heeft zien veranderen op Tioman, is dat er nu een weg is aangelegd van de hoofdplaats van het eiland naar deze baai, maar voor de rest is er niets ingrijpends gebeurd. Dat klinkt positief. Alleen hoelang dat zo zal blijven is wel de vraag, want ze spreken erover om hier in Juara een groot luxe resort neer te poten. Dat zou pas echt zonde zijn, want de meeste van zulke grote projecten in Maleisiƫ staan eenmaal afgewerkt, meestal verlegen om gasten te verkommeren. En als je ziet dat er nu al geen toeristen in de backpacker bungalowtjes zitten, wat moeten ze dan met een groot hotelcomplex? Maar ja, dat is nu eenmaal typisch Maleisiƫ.

Geen opmerkingen: