woensdag 2 mei 2012

PULAU PISANG - SUNGAI SANTI


Vandaag willen we onder  Singapore door via de drukke Singapore Strait. Een 63 mijl die we goed moeten plannen, want het kan hier serieus stromen en die stroom willen we echt mee. Dus dat betekent dat we om 5 uur moeten starten, het laatste uur van de tegenstroom want volgens onze berekeningen hebben we dan de rest van het traject helemaal stroom mee. En we hebben goed geteld want het klopt als een bus.


Na ongeveer vier uur varen komen we bij de Singapore Strait aan en hoewel het daar zoals altijd vreselijk druk is, kunnen we Singapore toch heel vlot ronden. We blijven dan ook aan de binnenkant juist buiten de lane’s en slalommen tussen de geankerde schepen door. Dirk boven aan het stuur en ik binnen aan de AIS, de koers van elk schip dat beweegt in het oog houdend.

Vlak voor we Maleisisch grondgebied weer binnenvaren maken we een foutje. In het hoekje rechtsonder van Singapore, ligt namelijk nog een marine basis en omdat we nogal recht op recht de (Maleisische) Santi rivier wilden opvaren en geen aandacht schenken aan de gele boei die de basis afbakent, varen we honderd meter naast de boei in het gebied van de basis. En dat hebben we geweten!
Er komt meteen een rib aangestoven met 3 jonge mariniers in, die ons met veel toeters en bellen doen stoppen en ons wijzen op het feit dat we in verboden gebied zitten. Ze vragen eerst onze paspoorten, vervolgens de schipsregistratie en omdat ze het eigenlijk niet goed weten ook nog eens een vaarbewijs. Telefoneren dan met hun overste om te vragen wat ze met ons aan moeten, maar voor ze antwoord krijgen zijn we al uit hun gebied uit gedrift en kunnen ze niets anders meer doen als onze papieren teruggeven en ons laten gaan. 


Op de Santi rivier waar we ankeren, arriveert ongeveer gelijktijdig de Kind of Blue die van Sebana Cove komen. En na 6 maanden, terwijl Dick en Anita naar Nederland zijn geweest en aansluitend in Singapore zijn verbleven, is het weerzien heel hartelijk en plezant want we hebben hen echt wel gemist in die lange periode.      

Geen opmerkingen: