donderdag 10 mei 2012

PULAU TIOMAN, TEKEK


In de Tekek marina is het nogal raag geregeld. Of beter, er is helemaal niks geregeld. Je vaart daar maar gewoon binnen, zoekt een plek, legt daar aan en gaat vervolgens betalen bij de Jabatan Laut (Marine Department). Reserveren kan je er niet en ze voeren er een politiek van ‘opgestaan is plaats vergaan’. Alleen werkt die politiek niet bij enkele jachteigenaars die hier al een poosje liggen. Als die voor een paar dagen uit zeilen gaan, willen die niet dat er ondertussen iemand op “hun” plaats  komt. De vele lokale bootjes die hier liggen doen daar gelukkig niet moeilijk over, maar die betalen dan ook helemaal niks voor de marina.


Als wij en Kind of Blue binnenvaren hebben we chance en hoeven niet lang te wachten op plaats. Er varen namelijk twee jachten uit en gelukkig ook nog een lokale boot, want 1 van de jachten komt na twee dagen terug en we mogen zeker niet op die zijn plaats gaan liggen wordt ons verteld.  Later op de dag komt daar toch nog iemand liggen en amaai, dat leidt tot serieuze discussies.


Met de elektriciteit op de pontons hebben ze hier ook problemen. Een tijdje geleden is een zekeringkast wegens overbelasting ontploft, maar die gasten van de Labatan Laut ( waar je de marina fee aan betaald + je elektriciteitsgebruik) vonden dat niet hun taak om die kast te laten herstellen. Daarop heeft één booteigenaar zelf een elektricien in de arm genomen en het voor de helft - er komen nog niet genoeg ampères uit voor al de airco’s die er staan op aangesloten- laten repareren. Op zijn rekening, want niemand wilde meedelen in de kosten. Gevolg is dat hij zich baas voelt over de elektriciteit en dat passanten niet kunnen aansluiten op het net. Tenzij je je daar niks van aantrekt en je kabel gewoon mee in de stekker van je buurman steekt.


Enfin, we zij hier in een zeilersgemeenschap met een echte dorpse mentaliteit  verzeilt geraakt, maar gelukkig is het maar voor een paar dagen.


                                                                                                                                                               

Geen opmerkingen: