maandag 5 september 2011

RINCA


Op Rinca eiland heb je de meeste kans om de Komodo dragons te zien. Dat zijn van die reuze varanen die enkel en alleen voorkomen in Indonesiƫ op de Komodo eilanden en Flores.

De komodovaraan wordt tot 3 meter lang en heeft een dodelijke beet. Zijn mond zit namelijk vol bacteriĆ«n en als mens heb je nog 24 uur te leven nadat je gebeten bent.Tenzij je de nodige antibiotica kan innemen. Hun dieet bestaat uit vogels, eieren, apen, herten, geiten en zelfs waterbuffels. De eersten happen ze in een keer naar binnen en een waterbuffel vergiftigen ze eerst door hem te bijten, vervolgens 2 weken te wachten tot het beest sterft en het dan volledig op te peuzelen. Ook mensen en hondjes  staan soms op het menu. Kijk maar eens naar de blog van A Small Nest.

Samen met ‘Anima’ en ‘Gavia Arctica’ en twee rangers maken we een wandeling op Rinca in de hoop enkele van die grote hagedissen tegen te komen. De rangers kunnen ons wel niet beloven dat we ze vandaag te zien zullen krijgen, maar als we voorbij de keuken van het rangerstation lopen, liggen er enkelen in de schaduw van het gebouw een middagdutje te houden.

De eerste helft van de wandeling zien we verder geen dragons, maar wel een stel waterbuffels. Maar als de ergste hitte van de dag voorbij is, komen toch ook de varanen te voorschijn. Een kleintje, iets verder een grote die er snel vandoor loopt - ze kunnen tot 20 km per uur lopen! - en dan nog een die het nog een beetje te warm vindt om in beweging te komen.


 
 
 
 






Geen opmerkingen: