vrijdag 23 september 2011

BALI VI



Met zijn vijven - Frans, Dick, Anita en wij - huren we Jacky ( de broer van Souri van de warung) in met zijn auto om naar Ubud en omstreken te gaan.

Ubud ligt in het midden van het eiland en is hét culturele centrum van Bali. Het is beroemd als kunst- en ambachtscentrum en zowel in Ubud als de omliggende dorpjes zijn allerlei workshops en kunsgallerijen. In Mas bijvoorbeeld zitten alle houtsnijders bijeen, in Celuk de goud en zilversmeden en dan heb je nog dorpen met schilders en weverijen en....

Wij beginnen met naar een voorstelling te gaan van de Barong dans, want naar Bali gaan zonder de Barong gezien te hebben is als naar Parijs gaan zonder te Eifeltoren te bezoeken.
De Barong is eigenlijk meer eenmusical dan een dans, die de eeuwige strijd tussen goed en kwaad in de mens en in de wereld uitbeeldt.

Daarna gaan we naar de houtsnijders en op zoek naar een Budhabeeldje voor Frans. Dat laatste is nog niet zo simpel, maar doordat we nogal wat ateliertjes afgaan komen we heel toevallig bij een gallerij terecht waar ze echte prachtige kunstwerken maken. Ze zijn onbetaalbaar, maar van een zo perfecte kwaliteit dat de gallerij orders krijgt vanover de hele wereld.

Vervolgens passeren we nog wat ambachtsdorpen en rijden langs prachtige rijstvelden. In Ubud zelf stoppen we niet, want dat is tegenwoordig zo druk en toeristisch geworden dat het niet meer plezant is.

Wel stoppen we in Kokokan. Een dorpje tussen de rijstvelden waar de witte rijgers elke nacht komen slapen. Een schattig dorpje, maar echt veel reigers zien we niet, daarvoor moeten we waarschijnlik wachten tot het begint te schemeren, maar omdat we nog 2,5 moeten terugrijden naar Lovina blijven we niet zo lang wachten en gaan stillaan terug naar huis.

 


 

Geen opmerkingen: