dinsdag 20 september 2011

BALI III

 
 


Souri en haar vriendin

Bali is voor 95% Hindoe stisch (maar toaal verschillend van het Indische Hindoeisme) en één van de belangrijkste gebeurtenissen voor een Balinees is het pontong gigi, Indonesische betekenis voor tanden vijlen. Volgens de Balinezen symboliseren de bovenste vier voortanden en hoektanden de zes vijanden van de ziel, te weten begeerte (kama), hebzucht (loba), woede (kroda), verslaving (mada), verwarring (moha) en afgunst (matsarya). Volgens de Balinezen worden het dierlijke en wilde neigingen van een persoon tijdens deze ceremonie vernietigd. Tanden vijlen markeert het afsluiten van het ouderlijk gezag, en vanwege de kosten wordt deze ceremonie vaak samen met een bruiloft gehouden of met verschillende jongeren tegelijk.
De ceremonie wordt begeleidt door een Priester. Pontong gigi gaat altijd gepaard met opzwepende gamelanmuziek. Hierdoor raakt de priester licht in trance waarna hij de kleurrijke offers gemaakt door talloze vrouwen uit het dorp met heilig water en diverse mantra’s zal zegenen. Volgens traditie is iedere Balinees verplicht pontong gigi bij zijn kinderen te laten doen.
Pontong gigi is een familieaangelegenheid en is daarom alleen maar bij te wonen op uitnodiging.

Door Souri, de bazin van de Warung waar we al twee dagen op rij zijn gaan eten, worden we uitgenodigd voor de potong gigi van haar vriendin. We moeten er ons wel netjes en traditioneel voor kleden maar dat doen we met plezier.

Door de families die de ceremonie houden worden we heel gastvrij onthaald en we zijn hen dankbaar dat we zo’n belangrijke en unieke gebeurtenis mochten meemaken.

Geen opmerkingen: