zondag 13 november 2011

JB X


Gisteren was hier een catamaran vertrokken naar Thailand maar een paar uur later lag hij terug in de marina. Getroffen door de bliksem! Gelukkig hadden die reserve apparatuur bij en vanmorgen, wanneer ze alles vervangen hadden wat kapot was, zijn ze voor een tweede keer vertrokken.

Singapore (en het zuiden van Maleisie) is een van de plaatsen van de wereld waar men de meeste blikseminslagen heeft per jaar. De condities hier, namelijk heel het jaar door warm en vochtig weer en vlak bij de evenaar, zijn heel gunstig voor de ontwikkeling van onweerswolken, bliksem en donder. Men telt hier dan ook een gemiddelde van 171 dagen onweer per jaar - dagen waarop je het hoort donderen en ziet bliksemen.

De maandelijkse onderverdeling van het aantal onweersdagen toont een piek in april/mei en November met een gemiddelde van 20 dagen onweer en maar 4 tot 6 dagen in januari en februari.

De golfterreinen in Singapore hebben om die reden allemaal een schuilkelder maar soms, zoals gisteren, moet een miljoen dollar play-off stop gezet en uitgesteld worden wegens het weer.

Leuke weetjes, maar niet zo gerustellend voor ons als we binnenkort naar Thailand willen zeilen. Op de meteosite van Singapore raden ze aan om als je je op open zee bevindt en het begint te onweren, zo snel mogelijk naar de kant te varen. Niet zo handig met een zeilboot hé, dat gaat zo snel niet en die kun je ook zo maar niet overal parkeren.

Enfin, hopelijk komt het allemaal zover niet, want ik zou het echt niet willen meemaken en zoals bijna alle zeilers hebben wij ook echt geen reserve apparatuur met ons mee



.

Geen opmerkingen: