vrijdag 4 november 2011

INKLAREN


Om 2u30 pm stipt moeten we aan de marina office klaarstaan om te gaan inklaren. 2u 30 en niet later he, had Vanessa gisteren een paar keer gezegd. Dus ruim op tijd staan we gereed, maar wat dacht je nu, we moeten zeker nog een kwartier wachten op de chauffeur en de assistent die mee naar customs en immigratie gaat.

Waarom wij er trouwens eigenlijk bij moeten zijn is ons een raadsel. De papieren die we gisteren bij het registreren in de maren hebben ingevuld, brengt de assistent nu netjes naar de port captain en de customs terwijl hij ons vraagt te wachten in de auto. Bij Immigratie mogen we mee uitstappen maar hoeven ook niet mee het kantoor binnen. Wacht hier maar eventjes krijgen we weer te horen en 5 min later krijgen we onze gestempelde paspoorten terug. Wel gemakkelijk. En dat autoritje tot hier gaf ons ook mooi de gelegenheid om onze nieuwe omgeving eens te bekijken en in plaats van meteen terug te gaan naar de maren vragen we of we ergens in de stad kunnen afgezet worden.

Johor Bahru, zo dichtbij Singapore en toch zo anders. Met de rivier over te varen zijn we echt in een andere wereld terecht gekomen, terwijl we de skyline van Singapore nog zien. Hoewel er zoveel nieuwe, moderne gebouwen staan in JB, ziet het er allemaal een beetje aftands en grauw uit. Vele buildings staan ook leeg te verkrotten. In sommige delen van de stad hebben ze anders echt hun best gedaan met bomen te planten en mooie bestrating te leggen en een straat verder breek je je nek over de rommel en de putten. Maar eerlijk gezegd vinden we het hier wel gezelliger. JB is een echte stad waarin geleefd wordt terwijl het in Singapore zo Clean is dat je er geen scheet durft te laten uit schrik het te vervuilen.
Het is ook een heel stuk goedkoper dan Singapore wat betreft voeding en kleding. Of dat ook geldt voor elektronica moeten we nog uitzoeken, maar een heerlijke maaltijd bij de Indiër kost maar 1,5 euro p/p.

Geen opmerkingen: