vrijdag 7 oktober 2011

KUMAI


In Kumai is het een gekwetter van jewelste van wel duizenden zwaluwen. Ook staan er voor een toch niet zo heel grote havenstad erg veel pakhuizen.
Twee dingen die ons meteen opvielen toen we hier binnenvoeren en wat hebben die nu met elkaar te maken?! Op het eerste zicht niets....ware het niet dat die gebouwen geen pakhuizen zijn maar vogelhuizen.

Het zijn grote, hoge, rechthoekige gebouwen zonder vensters maar met veel luchtgaten aan de zijmuren, waar de zwaluwen naar binnen vliegen en daarbinnen hun nesten maken. En die nesten worden door de eigenaars van zo’n huis geoogst en voor veel geld aan China verkocht, waar zwaluwnestjes een zeer dure delicatesse is.

Aan de staat van de vogelhuizen kan je zo zien dat dit een zeer lucratieve inkomstenbron is, want ze zijn stuk voor stuk mooi geverfd en erg goed onderhouden. Veel beter en mooier dan de huizen van de meeste inwoners van Kumai.
Wat de zwaluwnetsten zelf betreft, op sommige plaatsen hangen er een paar gewoon onder een dakgoot en eerlijk gezegd ziet die er toch alles behalve appetijtelijk uit. Wat die Chinezen nu precies in zwaluwspeeksel en stront zien is me toch een beetje een raadsel. Hoewel ik me meen te herinneren bij de Chinees ooit eens zwaluwnestjessoep gegeten te hebben die best lekker was, maar hopelijk was dat geen echt nestje.
Enfin, morgen vertrekken we naar Belitung en omdat we ondertussen al veel diesel hebben opgestookt willen we hier bijtanken maar...ze verkopen hier de diesel aan het dubbele van de normale prijs aan toeristen. Hij wordt dan wel aan boord geleverd (met je eigen dinghy die ze dan even lenen) en we vinden dat wel normaal dat je voor deze dienst extra moet betalen, maar het dubbele van de prijs....dat vinden we toch een beetje bij zijn haar getrokken. Als we een scooter huren en ermee naar de pomp rijden kunnen we onze jerrycans aan de lokale prijs laten vullen, alleen...het is vrijdagmiddag en dan is alles gesloten om naar de moskee te gaan.
Oké, dan nemen we maar 25 liter in en omdat ze voor water dezelfde politiek voeren, laten we dat maar zitten. In Belitung regent het veel en tot daar geraken we zeker zonder problemen.
Voor de rest zijn we tegen de avond weer helemaal klaar om verder te zeilen.
 
 

Geen opmerkingen: