woensdag 12 oktober 2011

BELITUNG II


A big day voor Belitung: de president van Indonesiƫ komt op bezoek. Weken en weken hebben de Belitungers hiernaar uitgekeken, ze hebben heel het eiland opgekuist, de straten versierd en zelfs een hele nieuwe weg aangelegd van het vliegveld tot Kanjung Kelayang, de plaats waar alle zeilers geankerd liggen.

Naar Indonesische gewoonte is er vanavond dan ook een groot galadiner waarbij alle zeilers zijn uitgenodigd en er zelfs 20 yachties zijn uitgelood die met de president aan tafel mogen zitten. Voorwaarde is wel dat iedereen zich traditioneel moet kleden, mannen in batik-hemd en vrouwen in sarong.

Klinkt allemaal interessant, behalve dat ze ons gisterenmiddag hebben gemeld dat alle jachten moeten verankeren tot 2 mijl buiten de ankerplaats. Uit veiligheidsredenen voor de president. Alleen...voor ons is dat niet zo veilig! In 40 m water ankeren en dan nog eens uit de beschutting van een baai is helemaal niet veilig. En met onze dinghy’s 2 mijl varen om aan land te geraken, dat is ook al niet te doen. Dus als we niet mogen blijven liggen dan zeilen we gelijk door naar Singapore zonder naar het galadiner te gaan, besluit zowat de hele vloot.

Wij maken ons vanmorgen dan ook klaar om te vertrekken. Uitklaren, water kopen en diesel tanken maar krijgen in de loop van de morgen te horen dat we kunnen blijven liggen. De president heeft namelijk zijn bezoek afgezegd wegens problemen in Jakarta of zoiets en stuurt zijn vice-president op naar Belitung. Komt ons goed uit, maar we vinden het wel heel erg voor de bevolking van Belitung, die zo hard gewerkt heeft voor deze speciale gelegenheid.

Het galadiner van vanavond gaat anders wel door, maar dan met 5 ministers en geen vice- of president. Dus de avond is misschien iets minder bijzonder, maar het is toch nog altijd plezant om eens in zo’n belangrijk gezelschap te verkeren.

Geen opmerkingen: