vrijdag 13 juli 2012

KUDAT PENUWASA WERF 7 tot 13 juli


 Precies een week staan we boven, vrijdag eruit en de volgende vrijdag er weer in. We hebben er dus iets langer over gedaan als vorig jaar, maar hebben dan ook harder geschuurd  ( helemaal terug tot op de barrier coat) en een nieuwe schroefaslager gestoken. Om die schroefas lager te kunnen vernieuwen moesten we eerst de max-propeller demonteren en dat demonteren ging als een fluitje van een cent, maar die naderhand weer ineen puzzelen...ja  dat was een ander paar mouwen. Maar met veel geduld en de nodige tijd is het toch maar gelukt.
Ook het schuren  ging niet zo vlot als de vorige jaren. Normaal schuren we het onderwaterschip nat af, met in 1 hand de tuinslang en in de andere hand het schuurpapier, maar omdat er geen lopend water is op de werf , moesten we de nu de romp nat maken door er een emmertje water tegen te kletsen en naderhand met een klets water de losse antifouling wegspoelen. Dat lukte wel, maar na een paar uur schuren zat je zelf zo onder de antifouling en zag je eruit als een smurf.
Ook hebben we lang en hard gewreven om de romp weer mooi wit te krijgen maar omdat we niet het juiste middel in huis hadden (hydrochloric acid of boriatic acid of iets dergelijks) is het resultaat maar zeer matig. We hebben eerst de romp helemaal in de wc-eend gezet  waar een klein percentage van het juiste zuur in zat, vervolgens gepoetst met ‘pierre d argent’ en dan  met de hand gepolijst en in de wax gezet, maar echt tevreden met het eindresultaat zijn we niet. Enfin, dat doen we wel eens over. 
De nieuwe antifouling daarentegen ziet er wel heel goed uit en die zou deze keer 2 tot 3 jaar moeten meegaan. We zijn eens curieus! 

Wat de werf op zich betreft, die viel in tegenstelling tot de vele horrorverhalen die we erover gehoord hadden echt heel goed mee. Oké er is inderdaad geen stromend water op het terrein uitgezonderd in de wc’s/douches en uit die douches komt zo een petieterig straaltje water waarmee je je juist niet kunt wassen. Maar als buitenlander krijg je wel je eigen badkamertje toegewezen, wat we wel erg konden waarderen. En met een stukje tuinslang op het kraantje langs de wc-pot  te zetten ( waar wel veel druk op zat) was het douchen-probleem opgelost. Wel hadden we veel geluk dat het bijna niet geregend heeft gedurende die week want dan veranderd het padje naar de douches in een modderbaan en geraak je na een heerlijke douche nooit proper weer aan boord.
Ook hadden we nogal verontrustende verhalen over ratten en ander ongedierte op de werf gehoord maar kunnen daar gelukkig (hé hé) niet over mee spreken.

Enfin na een week zijn we klaar met de werken en dat blijkt net op tijd te zijn, want de hele zaterdag en de halve zondag regent  het, terwijl wij afgelopen week maar een halve dag verloren zijn door de regen.  








Geen opmerkingen: