dinsdag 7 januari 2014

PENANG –THAIPUSAM FESTIVAL


In de tweede week van het nieuwe jaar zeilen we terug naar Maleisië. We maken een korte stop in Langkawi en zeilen dan voort naar het volgende eiland Penang voor het Thaipusam festival.

Thaipusam is een Hindu festival dat vooral gevierd wordt door the Tamil-gemeenschap tijdens volle maan in de Tamil maand Thai (januari/februari).  In Penang wordt deze bevolkingsgroep sterk vertegenwoordigd en wordt het Thaipusam festival extremer gevierd dan in Zuid Indië.

Het woord Thaipusam is een combinatie van de naam van de maand, Thaise, en de naam van een ster, Pusam. Deze bijzondere ster is op zijn hoogste punt tijdens het festival. Het festival herdenkt de gelegenheid toen Parvati  een Vel "speer"  gaf aan Murugan zodat hij de kwade demon Soorapadman kon overwinnen.

Volgens de legende is Murugan de belichaming van Shiva’s licht en wijsheid en gelovigen bidden tot hem om de hindernissen die zij moeten overwinnen, want Murugan is de goddelijke overwinnaar van het kwaad. Het motief van het Thaipusam festival is om te bidden tot de  god Murugan om zijn genade te ontvangen zodat slechte eigenschappen worden vernietigd.

In Penang wordt de dag voor Thaipusam een zilveren wagen met het standbeeld van Murugan in processie geleid van Kovil Veedu (de huistempel) naar de  Nattukottai Chettiar Temple. De processie begint om 6u00 ’s morgens en bereikt zijn eindbestemming 15 uur later. De optocht wordt gevolgd door kavadis-dragers en gelovigen. Voor de praalwagen worden kokosnoten kapot geslagen op de grond die het verbrijzelen van het ego symboliseren in het streven naar zelfrealisatie. Daarnaast offeren toegewijde fruit, bloemen, wierook en geld aan de god Murugan  in de wagen.











De Kavadi is een fysieke belasting waarbij gelovigen smeken om de hulp van de god Murugan. Het is het nakomen van een belofte als een smeekbede verhoord wordt, een zoon kan bijvoorbeeld beloven de kadavi te dragen als zijn ernstig zieke moeder weer beter wordt.



een eenvoudige kadavi




De pelgrims die aan dit festival meedoen houden zich voorafgaand aan een streng dieet. Het volledige vegetarische dieet moet 48 dagen worden gevolgd. Met slechts één maaltijd per dag is het bedoeling dat er de rest van de dag aan God gedacht wordt. Deze 48 dagen worden in meditatie, gebed en celibaat  doorgebracht. Op de dag van Thaipusam scheren vele bedevaartgangers hun haar af en maken een pelgrimstocht waarbij ze op verschillende manieren hun geloof belijden met name het dragen van verschillende soorten kadavi. Sommige  pelgrims dragen melk waarbij anderen hun lichaam en gezicht doorboren met allerlei haken en attributen. De eenvoudigste kadavi bestaat uit een sikkelvormig stuk hout dat vastzit op een houten stang, die op de schouder gedragen wordt naar de tempel  en tot 30 kg kan wegen. Daarbij doorboren vele pelgrims hun tong of kaken met een ”Vel“ spies,  zodat ze constant aan Lord Murugan worden herinnert. Het belet hen  om te praten en geeft hen een groot uithoudingsvermogen. De wonden van de pelgrims helen vervolgens zonder littekens en er komt  raar maar echt waar  geen bloed aan te pas bij het doorboren van hun lichaam.








De derde dag van Thaipusam wordt de god Murugan terug naar huis gebracht in zijn zilveren wagen. Op deze dag worden dezelfde activiteiten die aan de vooravond van Thaipusam werden uitgevoerd opnieuw uitgevoerd langs de route van de processie.


We staan drie dagen achter elkaar heel vroeg op om niets van het festival te missen en hoewel de tweede dag, de dag dat vele pelgrims hun lichamen laten doorboren met haken en spiesen nogal heftig is, vinden we het toch heel bijzonder om dit festival van zo dichtbij mee te maken.

1 opmerking:

Anita zei

Mooi verslag Anneke, en prachtige foto's! Bedankt xxxx