zaterdag 23 februari 2013

TERUG NAAR MALEISIE


Geduld is een schoon deugd, want vandaag staat er in tegenstellig tot gisteren een lekker windje, alleen … het komt iestjes uit de verkeerde richting, pal op de neus.  Met deze wind geraken we dan ook onmogelijk in Ko Lanta of Ko Muk, de eerste tussenstop die we gepland hadden.  Maar als we heel scherp aan de wind varen geraken we wel bijna bij Ko Rok Nok, tenminste als we  in de namiddag beginnen met opkruisen en nadien de motor nog bijzetten om recht in de wind te kunnen varen zodat we het op het laatste moment toch niet alsnog het eiland missen.  Door zo te slalommen maken we uiteraard wel een heel pak meer mijlen als gepland en komen dan ook pas ’s nachts aan. Als we dan eindelijk bij Rok Nok zijn, weten we het niet goed. Waar zullen we het anker uitgooien. Volgens de pilot liggen de moorings aan de oostkant van het eiland maar van die kant komt de wind ook en die is inmiddels serieus aangetrokken. We gaan er toch eens gaan kijken, maar zijn nog niet tegoei  de hoek om of de swell is bijna een meter hoog, dan maar rap terug naar de westkant en daar ergens een plekje zoeken om te ankeren. Dirk had daar aan die kant bij het naderen van het eiland ergens een kleine doorgang gezien waar we misschien wel kunnen gaan liggen. Vooraan in de doorgang laten we ons anker vallen en liggen hier uiteindelijk niet slecht  tussen de twee eilandjes Rok Nok en Rok Nai. Er staat wel veel stroming in het kanaaltje maar er is geen swell en we liggen er goed beschut tegen de wind die uit het oosten komt. 
Omdat we wel tamelijk dicht bij een rif liggen, maken we dat we hier weg zijn voor de stroom keert ( en dus ook de boot draait) om 5 uur ’s morgens. Net zoals gisteren staat de wind niet goed voor onze koers en moeten we de hele dag zigzaggen naar Langkawi waar we net na zonsondergang arriveren.  Doordat de wind niet ideaal stond  voor deze trip hebben we er twee lange dagen over gedaan, maar wel maar twee en geen vier zoals we dachten nodig te hebben.
De volgende dag zeilen we van Telaga in het westen van Langkawi nog een paar uurtjes naar Kuah, de hoofdstad ( hmmm, lijkt eigenlijk eerder op een rustig ingeslapen dorpje, maar enfin) van het eiland.



Geen opmerkingen: