donderdag 21 maart 2013

TELAGA / LANGKAWI / MALEISIE 21 tot 23 maart 2013


We gaan eerst nog een paar dagen naar Telaga waar we hebben afgesproken met Henri en Mercè van SY-Delight.  We huren daar samen met hen een paar scooters en gaan kris kras door Langkawi rijden en ontdekken een heel ander Langkawi als we tot nu toe kennen. Langkawi heeft niet alleen een mooie kust, maar ook rijstvelden, schattige dorpjes en helemaal in het binnenland nog een echte jungle met hornbill vogels, apen en wilde zwijnen.  Maar eerst bezoeken we de crypte van de legendarische prinses Mashuri. De meeste attracties van het eiland zijn verbonden aan een legende in typische Maleisische stijl en Mahsuri’s tombe is waarschijnlijk de meest beroemde legende die veel Maleisische vrouwen trekt.

Het verhaal begint met de mooie Mahsuri (volgens sommige bronnen een prinses) die 200 jaar geleden geboren werd en trouwde met de liefde van haar leven in een tijd van conflicten met Siam. Haar echtgenoot moest kort na het huwelijk naar de oorlog en haar schoonmoeder, jarloers op Mahsuri’s schoonheid beschuldigd haar wraakzuchtig van overspel.

Tijdens het proces dat volgt pleit Mahsuri onschuldig, maar de dorpoudsten bevinden haar schuldig en veroordelen haar tot de dood door de dolksteek. Ze werd vastgebonden aan een paal en toen ze werd doorboord door de dolk, bloedde ze wit bloed, een teken van haar onschuld.

Met haar laatste adem vervloekt Mahsuri het eiland zeven generaties lang met tegenspoed. Iets later veroverd Siam het gebied Kedah en valt het eiland binnen. De inwoners van Langkawi steken daarop hun rijstvelden in brand en vergiftigen hun waterputten om de vijandige troepen te stoppen en tot op de dag van vandaag vind je nog steeds verbrande rijstkorrels na hevige regenval op de velden.

De legende van Mahsuri wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn voor het ’relatief’ nieuwe succes van het eiland en te oordelen naar de groeiende welvaart heeft Langkawi de vloek overleefd. Mashuri’s tombe werd omgezet in een historische locatie en is nu echte treikpleister voor de maleisische toerist. Het omvat Mahsuri’s graf, een reconstructie van een traditioneel maleisisch huis, een theater  een ‘diorama museum’ die enkele van Mahsuri’s sieraden en het wapen dat haar vermoord heeft huisvest en een waterput waarvan gezegd wordt dat diegenen die hun handen in dat water dippen, gezegend worden met schoonheid.

Hornbill 




Geen opmerkingen: