vrijdag 9 november 2012

KUDAT 9 tot 19 November

Van de werf varen we 500 m recht de (nog steeds gratis) jachthaven binnen en belanden er midden in een feestje. Onze buurman is aan het bbq-en en we mogen gelijk met ons bord komen aanschuiven. Dat die weer zo’n oergezellige avond wordt, die ons met heimwee doet terugdenken aan de Pacific, waar geregeld een ‘pot luck’ (iedereen brengt iets mee om te eten en te drinken) werd georganiseerd, moet waarschijnlijk niet meer vermeld worden.

De volgende dag is het anders wel weer serieus werken geblazen. Aan de motor moet weer gesleuteld worden, want onderweg van Palawan naar hier werd de gland nog iets te warm en dus moet de motor nog wat beter in lijn gezet worden. En ik ben begonnen om het houtwerk binnen op te frissen met een nieuw laagje vernis en daar ben ik bijlange na nog niet mee klaar.

Na twee dagen staat de motor echt perfect en kunnen we in principe eindelijk onze reis verder zetten , maar Dirk zit nog altijd met die schakeldoos die op sterven ligt, in zijn maag.
Na een gesprek met Peter, een kameraad van ons in België en een hele goede mechanicus, besluit Dirk om Peter zijn advies toch maar op te volgen en de schakeldoos uit te bouwen en open te gooien. Het lijk ons uiteindelijk toch beter om misschien maar een paar tandwieltjes en kogellagers te vervangen dan het te riskeren om de gearbox helemaal in de soep te draaien en een nieuwe te moeten kopen, want die dingen zijn echt niet goedkoop. Bovendien, als de schakeldoos het begeeft, dan doet de motor het niet meer en met al die riffen hier aan de kust lijkt ons dat niet zo’n aanlokkelijk idee. Dus toch maar de motor 20 cm voorruit schuiven, de boîte ertussenuit halen en nadien alles weer in lijn zetten. Het kost een paar dagen tijd, maar alles is nu wel in orde. En gelukkig is er aan de gearbox niks aan, maar is de demperplaat voor de gearbox aan vervanging toe. En nog veel gelukkiger kunnen we zo’n demperplaat overnemen van een andere boot, die ooit een verkeerd model besteld had.

Hoewel we druk bezig zijn - de vloer staat ondertussen ook al mooi te blinken en hopelijk slijt die wat af, want het is wel echt glossy - hebben we het hier in Kudat ook wel gezellig. We liggen hier met 8 boten in de jachthaven en er wordt veel afgebabbeld op de steiger. Ook het dorpje zelf vinden we hoe langer hoe leuker, maar na tien dagen, wanneer de boot weer in orde is en het weer er goed uitziet, willen we toch weer eens een stukje verder.

Geen opmerkingen: