zondag 29 april 2012

MELAKA


Met Ralph en Nathalie van de ‘Saltotu’ huren we een auto om naar Melaka te gaan, hier zo’n 100 km vandaan. Melaka zelf heeft wel een jachthaven, maar die is erg verzand en  bij een ‘Sumatra’ ( hevige lokale squall) kan daar een gevaarlijke golfslag binnenkomen die in het verleden al meerdere landvasten heeft doen knappen en jachten heeft beschadigd.  Dus lijkt het ons beter om vanuit Port Dickson  Melaka te bezoeken. Dat kan of met de bus die er ongeveer vier uur over doet, zodat we er juist op tijd zijn voor de lunch en dan terug moeten, of met de taxi aan 120 RM enkele rit of zoals wij verkiezen, met een gehuurde auto. En al voor 120 RM krijgen we een Perdua van Proton ( van Maleisische makelij) onder ons kont geschoven waar we net met vier man inpassen. 


Omdat ons gezegd wordt dat 1 dag veel te kort is om Melaka te zien, vertrekken we al om zeven uur ‘s morgens, maar ondanks we zo vroeg op stap zijn, is 1 dag inderdaad veel te weinig. Melaka barst immers van de geschiedenis en er valt heel veel te zien.


In 1300 werd het vissersdorpje Melaka ontdekt door een Prins van Sumatra die er zich vestigde en het uitbouwde tot een stad. Tegen het einde van de 15e eeuw was Melaka uitgegroeid tot een groot handelsimperium dat zich uitstrekte  van het Maleisische schiereiland tot het oosten van Sumatra. In die tijd kwamen alle zeevarende naties naar Melaka - Perzen, Arabieren, Tamils en Bengalen  vanuit het westen kwamen Javanen, Sudanen en Sulus en  van de archipel de Chinezen, Thaisers, Birmanen en Khmers - op zoek naar winst door ruilhandel of piraterij of om te plunderen. Maar elke natie liet ook iets achter van zijn cultuur in Melaka.
Een kleine kolonie Chinese handelaars in Melaka   stichtte de Peranakan gemeenschap, vandaag de dag de meest opvallendste Chinese broederschap daar.
Het was ook via Melaka dat de islam verspreid werd in Maleisië, via de rijke Moorse handelaars van Sumatra die zich in het begin van de 15e eeuw vestigden in Melaka.
Door zijn geografische ligging heeft Melaka zo een rijke  multiculturele geschiedenis. Het is de plaats waar de monsoon winden elkaar ontmoeten tussen de Indische Oceaan en de Zuid Chinese Zee. Jonk’s van Japan, geladen met zijde, porselein en zilver werden door de NO monsoon de straat van Melaka opgedreven net zoals de Indonesiër met hun specerijen en sandelhout. In de haven van Melaka werden hun goederen verhandeld voor stoffen, tapijten, glaswerk, ijzer en juwelen die uit Indië en het Midden Oosten kwamen. Als de wind draaide, hielp de SW monsoon de schepen terug te keren naar hun thuisland.
Wanneer het Westen deze lucratieve handelspraktijken opmerkten, eindigde het gouden tijdperk van Melaka als het in 1511 in handen viel van de Portugezen. 130 jaar later namen de Nederlanders Melaka over die het op hun beurt na 154 jaar bezetting ruilden (!) met de Britten voor Bencoolen in Indonesië.


Wij beginnen met het Maritiem Museum, gevolgd door het Portugese A Famosa Fort waarvan nog alleen 1 poort van overgebleven is. De ruïnes van de St Paul’s kerk met de vele graftombes met Nederlandse opschriften en  het 15e eeuwse paleis van Sultan Mahmud. Na de middag gaan we naar de westbank van de rivier die midden door de stad loopt. Naar de smalle straatjes met de oude huisjes, de vele antiek- en souvenirwinkeltjes en het centrum van de stad.


Op het eerste gezicht lijkt Melaka, Unesco Heritage City nog leuker dan George Town (eveneens een werelderfgoed stad) in Penang, maar dat komt denk ik, omdat er al veel meer huisje in Melaka gerestaureerd zijn dan in Georg Town. Ook de talloze souvernirs winkels, die eigenlijk allemaal hetzelfde verkopen, fleuren de stad erg op, samen met de typische toeristenrestaurants en cafeetjes. Daardoor is de stad misschien  ietsjes minder authentiek, maar wel erg gezellig. 


Maar zoals ik al schreef is 1 dag in Melaka veel te weinig en overwegen we om morgen, wanneer we verder zuidwaarts varen toch nog eens te stoppen in de jachthaven van Melaka. Maar dat zal van het weer en het tij en de golfslag afhangen. Dus dat zien we morgen dan wel weer.













Geen opmerkingen: